Η Marilyn Monroe στη δεκαετία του ’60 έκανε γνωστό, σε όλους, ότι τα διαμάντια είναι οι καλύτεροι φίλοι των κοριτσιών, τη γνωστή πλέον έκφραση “Diamonds  are the girls best friends”.

Είναι αλήθεια ότι το διαμάντι είναι ο πρώτος σε ιεραρχία από όλους τους πολύτιμους λίθους. Η αιτία γι’ αυτό είναι ότι η αξία του δεν μειώνεται ποτέ αντιθέτως αυξάνεται! Επιπλέον ο μικρός όγκος των διαμαντιών σε σχέση με την τεράστια χρηματική τους αξία τα βοηθάει στο να μεταφέρονται πανεύκολα και να περνούν απαρατήρητα και αν προσθέσουμε τώρα και την επενδυτική τους αξία ,που όπως αναφέραμε πιο πάνω είναι πάντα ανοδική, τα κάνει περιζήτητα, όχι μόνο από τις γυναίκες  ως αντικείμενο λατρείας, αλλά και από τους επίδοξους ληστές ως περιζήτητα αντικείμενα  για κλοπή. Το ίδιο ισχύει και για τον χρυσό και η ιστορία έχει να μας διηγηθεί πολλά τέτοια παραδείγματα διάσημων κλοπών διαμαντιών και χρυσού εδώ και αιώνες τώρα.

        Μέσα από το πολύ ενδιαφέρον άρθρο αυτό, θα γίνετε θεατές σε κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές  και πολυσυζητημένες  ληστείες  διαμαντιών και κοσμημάτων των τελευταίων τριάντα χρόνων.

Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά και απολαύστε το!

Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε δει στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση κάποιες ταινίες που πραγματεύονται την κλοπή κοσμημάτων πολύ μεγάλης αξίας. Το σίγουρο είναι ότι αυτό που θα σας εντυπωσίασε σε αυτού του είδους τις υποθέσεις (εκτός από τη λάμψη των αντικειμένων!) είναι η εφευρετικότητα των ληστών για να ολοκληρώσουν την επιχείρησή τους και να βάλουν στα χέρι αυτά τα πανάκριβα κοσμήματα,  Ίσως να ξέρετε ότι στις πραγματικές ληστείες αυτή η εφευρετικότητα μπορεί να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή και μοναδική σε σχέση με αυτά που μας δείχνει μια ταινία.  

ΜΕΓΑΛΟΠΝΟΟ ΣΧΕΔΙΟ… ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ  ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΜΒΕΡΣΑΣ

    ΜΙΑ από τις μεγαλύτερες ληστείες διαμαντιών έλαβε χώρα το 2003 στο Βέλγιο, ακριβώς στην καρδιά του Εμπορίου των Διαμαντιών, στην Αμβέρσα. Το σχέδιο είχε στηθεί και είχε μπει σε λειτουργία τουλάχιστον τρία χρόνια νωρίτερα από μία  μικρή ομάδα που γνώριζαν πάρα πολύ καλά τόσο τα διαμάντια, όσο και τον τρόπο διακίνησης τους  

Κέντρο Διαμαντιών

Το 2000 ο εγκέφαλος της ομάδας νοίκιασε με ψεύτικο όνομα ένα γραφείο μέσα στο Εμπορικό Κέντρο Διαμαντιών της Αμβέρσας ως έμπορος διαμαντιών. Το αξιοσημείωτο είναι ότι για τρία χρόνια που περιφέρονταν ανενόχλητος μελετούσε προσεκτικά το σύστημα ασφαλείας του Κέντρου χωρίς να κινήσει  απολύτως καμία υποψία και παράλληλα  αποκτούσε λίγο – λίγο την εμπιστοσύνη των ανθρώπων ασφαλείας (security).

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ξεκίνησε το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου του 2003

Όμως η προετοιμασία της είχε ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη μέρα όταν ο «έμπορος» επισκέφτηκε τη θυρίδα του στο Diamond Center. Αυτό που έκανε ήταν να ψεκάσει με σπρέι μαλλιών τους ανιχνευτές θερμότητας και κίνησης  ούτως ώστε να καθυστερήσει η λειτουργία τους. Αυτό θα βοηθούσε αυτόν τον συνεργό ο οποίος την μέρα της επιχείρησης θα είχε πέντε λεπτά παραπάνω στη διάθεσή του μέχρι να εντοπιστεί από τους αισθητήρες. Το επόμενο βράδυ και έχοντας παρκάρει σε έναν ήσυχο δρόμο κοντά στο Κέντρο, έδωσε το σινιάλο για το ξεκίνημα της πιο φαντασμαγορικής ληστείας των τελευταίων τριάντα χρόνων. Τέσσερα άτομα από τη συμμορία ανέβηκαν σε μπαλκόνι του κτιρίου και κατάφεραν να απενεργοποιήσουν τους εξωτερικούς συναγερμούς  μπαίνοντας μέσα από ένα παράθυρο. Για να καλύψουν τις κινήσεις τους έβαλαν ψεύτικες κασέτες στις κάμερες ή κατ’ άλλη πληροφορία κάλυψαν τις ήδη υπάρχουσες, και κατέβηκαν στο υπόγειο εκεί όπου φυλάσσονταν τα διαμάντια.

     Ο ΘΟΛΟΣ προστατευόταν από υπέρυθρο ανιχνευτή θερμότητας, ένα ραντάρ DOPPLER, έναν ανιχνευτή μαγνητικού πεδίου, ένα σεισμικό αισθητήρα και μια κλειδαριά με 100 εκατομμύρια πιθανούς συνδυασμούς . Ο συνεργός με το παρατσούκλι « ιδιοφυία » απενεργοποίησε το μαγνητικό πεδίο το οποίο προστάτευε την πόρτα ασφαλείας χρησιμοποιώντας μια πλάκα από αλουμίνιο. Πάνω στην πλάκα αυτή κόλλησε  με κολλητική ταινία τους μαγνήτες  από το κάθε φύλλο της πόρτας αφού πρώτα τους ξεβίδωσε  απομακρύνοντας τους χωρίς όμως να τους χωρίσει και να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός. Στο επόμενο βήμα που είχαν να κάνουν στάθηκαν πιο τυχεροί. Έπρεπε να ανοίξουν την πόρτα με το ειδικό κλειδί που ένας άλλος συνεργός με το ψευδώνυμο « Κλειδοκράτορας »  είχε καταφέρει να αντιγράψει. Αυτό τελικά δεν το χρειάστηκαν αφού βρήκαν το κανονικό μέσα σε έναν χώρο δίπλα στην αποθήκη. Νομίζω ότι θα το είδαν σαν ένα δώρο της απερισκεψίας των φυλάκων. Στη συνέχεια με ένα μικρό τρυπάνι άνοιξαν τις περισσότερες θυρίδες και άρπαξαν το περιεχόμενο τους αφήνοντας  πίσω τους κάποια …ψίχουλα από σπασμένα διαμάντια καθώς έφευγαν.

     ΔΙΕΦΥΓΑΝ ανενόχλητοι με το αυτοκίνητο του εγκέφαλου της επιχείρησης  το οποίο ήταν παρκαρισμένο λίγα μέτρα πιο κάτω, εγκαταλείποντας την Αμβέρσα χωρίς να τους πάρει  κανείς είδηση.

Η ληστείας στο Κέντρο Διαμαντιών του Βελγίου
Η ληστείας στο Κέντρο Διαμαντιών του Βελγίου

    ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 Φεβρουαρίου οι αστυνομικές Αρχές του Βελγίου έφτασαν στο Κέντρο Διαμαντιών αντικρίζοντας την μεγάλη ατσαλένια πόρτα ορθάνοιχτη και 123 από τις 189 θυρίδες παραβιασμένες και με πάνω από 120 εκατομμύρια καράτια να έχουν κάνει φτερά!

Η λεία τους υπολογίστηκε στα 100.000.000 δολάρια χωρίς να μπορεί ποτέ να βρεθεί.

Η ταυτότητα του ενός από τη συμμορία, του εγκέφαλου ,αποκαλύφτηκε  μία μέρα αργότερα όταν σε μια απόμερη τοποθεσία  στα περίχωρα της Αμβέρσας, βρέθηκαν ένας σωρός από χαρτιά και σκουπίδια τα οποία βρήκε κάποιος από την περιοχή καταγγέλλοντας  μάλιστα στην αστυνομία ότι κάποιοι νεαροί πετούν σκουπίδια και ρυπαίνουν το δάσος.

Στην πραγματικότητα, δυο από αυτούς, ο εγκέφαλος της επιχείρησης μαζί με τον  συνεργό φίλο του στην προσπάθειά τους να καταστρέψουν τα αποδεικτικά  στοιχεία καίγοντάς τα κάπου ερημικά, έπεσαν σε μεγάλο σφάλμα. Ο δεύτερος πάνω σε μια κρίση πανικού του, βγήκε από το αυτοκίνητο  και άρχισε να τα σκορπά παντού γύρω του.  Δεν πρόλαβαν να τα να τα μαζέψουν επειδή άκουσαν φωνές γύρω τους  και έφυγαν γρήγορα αφήνοντάς τα εκεί.

 Ίσως και να είχαν πιστέψει  τόσο πολύ στην καλή τους την τύχη που φαντάστηκαν ότι δεν θα τα βρει κανείς…

Ένας από τους ληστές των Διαμαντιών ο Ιταλός LEONARDO NOTARBARTOLO
Ένας από τους ληστές των Διαμαντιών ο Ιταλός LEONARDO NOTARBARTOLO

Και όμως λίγες μέρες μετά αποκαλύφτηκε η ταυτότητα του εμπνευστή αυτής της μεγαλόπνοης ληστείας που δεν ήταν άλλος από τον ευυπόληπτο έμπορο διαμαντιών του DIAMOND CENTRE της Αμβέρσας, με το πραγματικό όνομα   LEONARDO NOTARBARTOLO ο οποίος από είχε δείξει το ταλέντο του στις κλοπές ήδη από την ηλικία των έξι ετών. Ήταν Ιταλός  στην υπηκοότητα με φάκελο κλοπών πολύτιμων αντικειμένων στην Ιnterpol και  από τις έρευνες που ακολούθησαν ταυτοποιήθηκαν οι τρείς από τους τέσσερις που συμμετείχαν στη ληστεία αυτή, τα ψευδώνυμα των οποίων αναφέρθηκαν ήδη στη διήγηση αυτής της ιστορίας. Φυσικά οι κατηγορούμενοι δεν αποκάλυψαν άλλους συνεργούς τους οι οποίοι δεν πιάστηκαν ποτέ αλλά ούτε το πού βρίσκονται τα κλοπιμαία

     Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ των κλεμμένων διαμαντιών που βρήκαν όλα αυτά τα χρόνια από τη συγκεκριμένη ληστεία ήταν ιδιαίτερα μικρή. Για τις Βελγικές αρχές ένοχος υπήρξε και καταδικάστηκε με το μέγιστο της ποινής των 10 ετών.

Η μεταφορά της ληστείας στον Κινηματογράφο

Η μεταφορά της ληστείας στον Κινηματογράφο

Ο κινηματογραφικός τρόπος που έδρασαν, η μεγάλη αξία των διαμαντιών και η προσπάθειά τους να μην αφήσουν νεκρούς και αυτόπτες μάρτυρες πίσω τους, καθιστά τη ληστεία αυτή μία από τις μεγαλύτερες, αλλά συνάμα αξιοπερίεργες και καλοσχεδιασμένες όλων των εποχών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει δώσει έμπνευση και το σενάριο της έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο!!!

Για περισσότερες πληροφορίες για τα κοσμήματα μας, όσο και για τα ρολόγια μας, ακολουθήστε το κανάλι μας: https://www.youtube.com/@antwnakakis

Βρείτε μας και στη σελίδα μας στο instagram https://www.instagram.com/antwnakakis.gr/ .

Μπορείτε επίσης να μας βρείτε και στην σελίδα μας στο Facebookhttps://www.facebook.com/antwnakakis.gr

Author giorgos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *