ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΡΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ
Συμβουλές για τη σωστή του συντήρηση

Όλοι μας λίγο ως πολύ, κάποια στιγμή αποκτήσαμε ένα καλό ρολόι, είτε σπρωγμένοι από μια ακατανίκητη επιθυμία που μας έφερε στην πόρτα ενός κοσμηματοπωλείου, είτε επειδή μας το δώρισε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, και για αυτό θα θέλαμε να το κρατήσουμε για πάντα.
Σχεδόν όλα τα ανδρικά ρολόγια ισχυρίζονται ότι υπάρχει κάποιο επίπεδο αντοχής στο νερό το οποίο αναγράφεται στο πίσω μέρος του ρολογιού. Αλλά τι σημαίνουν πραγματικά αυτοί οι αριθμοί; Ενώ η αντοχή του ρολογιού στο νερό 30 ή 50 μέτρων μπορεί να φαίνεται αρκετή για να κολυμπήσετε στη θάλασσα ή στην πισίνα, στην πραγματικότητα δεν προσφέρουν μεγαλύτερη αδιαβροχοποίηση από μερικές σταγόνες νερού.
Το πρώτο πράγμα που θα θέλαμε σίγουρα να γνωρίζουμε σε ένα ρολόι και πολύ περισσότερο σε ένα ανδρικό ρολόι είναι η αντοχή του στην καθημερινότητα μας και η συμπεριφορά του στο νερό.
Δεν είναι τυχαίο που η πιο συνήθης ερώτηση που θέτει ο πελάτης στον κοσμηματοπώλη πριν αγοράσει ένα το ρολόι που τον ενδιαφέρει.
Λοιπόν, είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε αν ένα ρολόι είναι αδιάβροχο – Water Resistant ή Water Proof, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές κατασκευής ρολογιών και τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Όλοι οι οίκοι ωρολογοποιίας δίνουν αυτήν την πληροφορία στο καπάκι της κάσας του κάθε ρολογιού το οποίο βρίσκεται στο πίσω μέρος του ρολογιού, δίπλα στα επιπρόσθετα στοιχεία του, που είναι απαραίτητα για την πιστοποίηση του, δηλαδή τον Κωδικό Αναφοράς – το υλικό κατασκευής, Serial Number κλπ.
Η πληροφορία για την στεγανότητα περιλαμβάνει τις φράσεις: Water Resistant ή Water Proof, στην συνέχεια υπάρχει ένας αριθμός σε συνδυασμό με τις μονάδες μέτρησης bar ή ATM ή m  ή Ft. Τα δύο πρώτα (bar και Atm) αναφέρονται στην πίεση του νερού που μπορεί να δεχθεί το ρολόι. Ενώ τα άλλα δύο σύμβολά (m. ή Ft) αναφέρεται στη πίεση νερού στο αντίστοιχο βάθος.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Θεωρείται δεδομένο ότι, όταν λέμε αδιάβροχο εννοούμε πάντα σε νερό και σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος, (θάλασσα,  βρύση  ή κρύο νερό βρύσης), και ΟΧΙ ζεστό η καυτό νερό. Όταν κάνουμε ντους η άλλες εργασίες που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ζεστό/καυτό νερό τα δεδομένα αλλάζουν και οι μετρήσεις των κατασκευαστών δεν ισχύουν.Εάν γράφει μόνο: Water Resistant ή Water Proof, χωρίς τη συνοδεία μονάδων μέτρησης, τότε η στεγανότητα του ρολογιού είναι από 10 έως 30 μέτρα ή 1 με 3 atm. και σίγουρα δεν είναι αδιάβροχο Θέλει δε μεγάλη προσοχή ακόμα κι όταν πλένουμε τα χέρια μας.
Υπολογίζουμε ότι :
  • 1 bar = 1 ATM = 10 m = 33Ft.
  • 2 bar = 2 ATM = 20 m = 66Ft.
  • 3 bar = 3 ATM = 30 m = 100Ft.
  • 5 bar = 5 ATM = 50 m = 165Ft.
  • 10 bar = 10 ATM = 100 m = 330Ft.
  • 15 bar = 15 ATM = 150 m = 500Ft.
  • 20 bar = 20 ATM = 200 m = 666Ft.
  • 30 bar = 30 ATM = 300 m = 999Ft.
Ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε είναι να μετατρέπουμε την μέτρηση αδιαβροχοποίησης του ρολογιού μας σε μέτρα κατάδυσης, όταν το φοράμε Πχ:  3 bar = 3 ATM = 30 m = 100Ft. Άρα μπορώ να κατέβω στα 30 m βάθος. Οι περισσότεροι που κάνουν απλά κολύμβηση και το ρολόι δεν κατεβαίνει κάτω από τα 2 – 2,5 μέτρα θεωρούν ότι το ρολόι τους με ένδειξη 30m είναι εντός προδιαγραφών.

[/vc_column_text][woodmart_gallery images=”30199,30197,30196″ view=”masonry” spacing=”10″ horizontal_align=”center” vertical_align=”middle” columns=”3″ caption=”0″ lazy_loading=”no” img_size=”500X333″][vc_column_text text_larger=”no”]Δυστυχώς αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι το ρολόι που φοράμε στη θάλασσα ακόμα και σε βάθος 1 με 2 μέτρα, ενώ το χέρι κινείται μέσα στο νερό η πίεση που δέχεται το ρολόι είναι πολύ μεγαλύτερη από 3 atm ή 30 m.

Ενδεικτικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πίεση του νερού της Βρύσης δικτύου είμαι 1.5 – 3 atm.

Επίσης οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν  να επηρεάσουμε την αδιαβροχοποίηση του ρολογιού σας. Όλα τα ρολόγια στις συνδέσεις τους πχ: στο καπάκι του ρολογιού, στο κουρδιστήρι του ρολογιού, στα τυχόν επιπλέον κουμπιά που μπορεί να έχει το ρολόι, αλλά ακόμη και στο τζαμί τους, διαθέτουν κάποια λαστιχάκια, φλάντζες, για να εμποδίσουν την εισαγωγή του νερού.

Η αύξηση της θερμοκρασίας διαστέλλει τα λαστιχάκια αυτά με αποτέλεσμα να αλλάζει το μέγεθός τους και να χάνεται η αδιαβροχοποίηση του ρολογιού.

Στον πιο κάτω πίνακα θα βρείτε έναν αναλυτικό οδηγό αδιαβροχοποίησης των ρολογιών.

3 bar = 3 ATM = 30 m = 100Ft. Τότε η αντοχή του είναι τόση όσο να πέσουν πάνω του σταγόνες από νερό βρύσης ή βροχή ή ιδρώτας. Δεν το φοράμε κατά το πλύσιμο των χεριών μας ούτε στο μπάνιο – ντους ή σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που ερχόμαστε σε επαφή με το νερό.

5 bar = 5 ATM = 50 m = 165Ft.  Τότε η αντοχή του είναι τόση όση για πλύσιμο χεριών με κρύο νερό, την έκθεσή του σε δυνατή βροχή, το ψάρεμα, ήπιες αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες στο νερό. Δεν ενδείκνυται για έντονη άσκηση πίεσης νερού κάτω από βρύση ή ντους ούτε  και για καταδύσεις.

10 bar = 10 ATM = 100 m = 330Ft. Τότε η αντοχή του είναι για πλύσιμο χεριών, κρύο ντους, κολύμπι, ιστιοπλοΐα, και ήπιες θαλάσσιες αθλητικές δραστηριότητές.
Παραμένει όμως ΑΚΑΤΑΛΗΛΛΟ για κατάδυση.

15 bar = 15 ATM = 150 m = 500Ft. Τότε η αντοχή του είναι για επαγγελματική χρήση σε θαλάσσιες και ναυτικές δραστηριότητες π.χ. ιστιοπλοΐα, skipper κ.τ.λ
Η αντοχή του επίσης είναι ΚΑΤΑΛΗΛΛΗ για κατάδυση.

Divers 20 bar = 20 ATM = 200 m = 666Ft. Τότε η αντοχή του είναι για ελεύθερη κατάδυση σε βάθη που δεν χρειάζεται η χρήση ήλιου ( αέριο) και είναι τα καταδυτικά ρολόγια νέας γενιάς.

Divers 30 bar = 30 ATM = 300 m = 999Ft. + Helium safe,
τότε η αντοχή τους είναι για κατάδυση σε μεγάλα βάθη και επειδή γίνεται χρήση ήλιου(αέριο), φέρουν αυτήν την πληροφόρηση πάνω τους.

Άρα τώρα είναι πολύ εύκολο να καταλάβουμε ποια ρολόγια έχουν τις προδιαγραφές για να είναι αδιάβροχα και έτσι να μπορέσουμε να συμπεριφερθούμε ανάλογα στο δικό μας.
Επειδή όμως το αγαπάμε πολύ και δεν θέλουμε να μας πάθει κάποια ζημιά, καλό θα είναι να ξέρουμε και τι πρέπει να κάνουμε όταν εμείς το χρησιμοποιούμε στο νερό.
Πρώτος κανόνας και πολύ σημαντικός είναι να ξέρουμε ότι η χρήση τους στο νερό αφορά μόνο το νερό που έχει θερμοκρασία περιβάλλοντος!!

Υδρατμοί και η παραμικρή διαστολή που μπορεί να προκληθεί στο μέταλλο και στη φλάντζα από το ζεστό νερό μπορεί να προκαλέσει εισροή υγρασίας στο ρολόι σας.
Μετά το κολύμπι ή την κατάδυσή σας ή οποίο άλλο θαλάσσιο σπορ, φροντίστε να ξεπλύνετε καλά το ρολόι σας, με καθαρό νερό, τρίβοντάς το απαλά ώστε να απομακρυνθούν το αλάτι και οι μικροοργανισμοί ή η άμμος που έχει μείνει πάνω του και μετά αφαιρέστε το νερό που έμεινε με μια πετσέτα ή ένα μαλακό βαμβακερό ύφασμα.

Βεβαιωθείτε πριν μπείτε στο νερό ότι όλα τα κουμπιά του (buttons) είναι στη έξω θέση και όχι πατημένα μέσα. Κάνετε τις ρυθμίσεις σας από πριν έτσι ώστε να μην χρειαστεί όταν αυτό μπει στη θάλασσα. Βεβαιωθείτε επίσης ότι η κορώνα είναι στη μέσα θέση και δεν έχει βγει έξω ή αν είναι βιδωτή, να είστε σίγουροι ότι είναι σφιχτά βιδωμένη για να αποκλειστεί ο κίνδυνος να διεισδύσει νερό από αυτά τα σημεία μέσα στο ρολόι σας. Ποτέ δεν πατούμε κουμπιά ή δεν πειράζουμε το κουρδιστήρι μέσα στο νερό ή όταν το ρολόι είναι βρεγμένο.

Τέλος, μία ακόμη πολύ σημαντική συμβουλή αλλά  και παρότρυνση είναι ο τακτικός έλεγχος του ρολογιού σας από το εξουσιοδοτημένο σέρβις της εταιρείας ή από κάποιον ωρολογοποιό της εμπιστοσύνης σας που να έχει όλα τα μέσα να κάνει τον  έλεγχο και μετά τη στεγανοποίηση. Για κάθε τύπο ρολογιού  ισχύει κάτι διαφορετικό σχετικά με το χρόνο που πρέπει να δέχεται το σέρβις.

Επειδή τόσα χρόνια το ρολόι μας δεν έχει παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα, πιστεύουμε ότι το σέρβις ίσως και να είναι περιττό. Κι όμως, τις περισσότερες φορές μια χαλασμένη φλάντζα ή επειδή η κορώνα δεν ασφαλίζει σωστά είναι οι αιτίες που η υγρασία περνά μέσα στο ρολόι και δημιουργεί πρόβλημα οξείδωσης και δυσλειτουργίας έως και βλάβης στο ρολόι.[/vc_column_text][woodmart_gallery images=”30193,30198,30192″ view=”masonry” spacing=”6″ horizontal_align=”center” vertical_align=”middle” columns=”3″ caption=”0″ lazy_loading=”no” img_size=”500X333″][vc_column_text text_larger=”no”]Κάτι πολύ σημαντικό είναι η καινούργια κατηγορία ρολογιών που έχουν μπει πλέον στη ζωή μας τα Smartwatches.

Τα Ρολόγια αυτά είναι μιας άλλης τεχνολογίας και φιλοσοφίας ρολόγια. Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφερόμαστε ρολόγια όπως τα γνωρίζαμε.

Ελάχιστα Smartwatch είναι αδιάβροχα, όπως και ελάχιστα smartphone είναι αδιάβροχα. Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να τα φοράμε εσύ υγρά περιβάλλοντα.

Το ρολόι εκτός από την παραδοσιακή χρήση του να μας δείχνει την ώρα, είναι και ένα αγαπημένο μας αξεσουάρ. Για πολλούς, το ανδρικό ρολόι, είναι ίσως το μοναδικό αξεσουάρ, εκτός από τη βέρα. Πολλά γυναικεία ρολόγια αλλά και ανδρικά ρολόγια είναι ένα κομμάτι του στυλ και της προσωπικότητας τους. Για άλλους τόσους είναι ένα σύμβολο κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης. Άλλωστε πολλά είναι τα ρολόγια που κοστίζουν όσο μια μικρή περιουσία. Για κάποιους άλλους ένα ρολόι αποτελεί ένα αντικείμενο μεγάλης συναισθηματικής αξίας… Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς άλλους ακόμη, τους οποίους μόνο ο καθένας μας γνωρίζει, Για όλους αυτούς τους λόγους το  αγαπημένο μας ρολόι αξίζει να  το φροντίζουμε και να στολίζει τον καρπό μας, για πάντα.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Author giorgos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.