Πολλές φορές, χαζεύοντας την κοσμηματοθήκη της μαμάς ή της γιαγιάς, ανακαλύπτουμε  σκουλαρίκια που μας αρέσουν, δαχτυλίδια που μας εντυπωσιάζουν, μενταγιόν με πέτρες πού μπορεί  και να έχουν μεγάλη αξία…
Κοσμήματα που θα  μπορούσε να είναι ένας μικρός θησαυρός.
Πώς θα αναγνωρίσουμε αν ένα κόσμημα είναι χρυσό ή όχι.
Πρώτος βασικός κανόνας για να δούμε ότι το κόσμημα είναι ΑΛΗΘΙΝΟ, είναι να έχει κάποια σφραγίδα.
Οι σφραγίδες στα χρυσά κοσμήματα είναι δύο κατηγοριών.
1. Η σφραγίδα των καρατιών που μας δείχνει την περιεκτικότητας  του καθαρού χρυσού  η οποία βρίσκεται μέσα στο κόσμημα. Την σφραγίδα συνήθως την συναντάμε σε ένα τέτοιο σημείο, επάνω στο κόσμημα, ώστε να μην φαίνεται όταν φοριέται το κόσμημα. Παραδείγματος χάρη :
  • Στο δαχτυλίδι, στο μέσα μέρος της “γάμπας” δηλαδή στο εσωτερικό μέρος που έρχεται σε επαφή με το δέρμα την ώρα που το φοράμε
  • Στην χρυσή αλυσίδα ή αλλιώς καδένα, στην άκρη της, κοντά στο κούμπωμα, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του λαιμού την ώρα που το φοράμε
  • Στα βραχιόλια, επίσης κοντά στο κούμπωμα, ισχύει το ίδιο όπως στις αλυσίδες μια και το κούμπωμα, ως το πιο βαρύ κομμάτι του βραχιολιού βρίσκεται στο κάτω μέρος του καρπού.
  • Στο χρυσό μενταγιόν, στο πίσω μέρος του κρίκου που κρέμεται  από την αλυσίδα ή στο πίσω μέρος του μενταγιόν, που έρχεται σε επαφή με το δέρμα την ώρα που το φοράμε,  εάν το σχέδιο το επιτρέπει.
  • Στα σκουλαρίκια,   στο πίσω μέρος των σκουλαρικιών ή στο κούμπωμα που βρίσκεται πίσω απο το αυτή οπότε και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ορατό όταν το φοράμε.
Συνήθως οι σφραγίδες ποιότητας των χρυσών κοσμημάτων είναι στα 750, 585 και 375.  για τα 18Κ, για τα 14Κ και για τα 9Κ αντίστοιχα. Σε ελάχιστες περιπτώσεις συναντάμε τον κωδικό 333 που αντιστοιχεί στα 8Κ.
Εάν δεν μπορείτε να βρείτε κάποιο από τα πιο πάνω χαρακτηριστικά, το κόσμημα σας δεν είναι χρυσός.
2. Η σφραγίδα του κατασκευαστή βρίσκεται κοντά στη σφραγίδα ποιότητας.
Το κάθε κόσμημα έχει και την σφραγίδα του κατασκευαστή και αποτελείται από ένα συνδυασμό ελληνικών γραμμάτων και αριθμών ή μόνο αριθμών, συνολικά τρία ή τέσσερα σύμβολα.
Η σφραγίδα του κατασκευαστή μας δίνει και την υπογραφή του  και την εγγύηση για την ποιότητα του κοσμήματος.
Μερικοί ακόμη τρόποι που μας επιβεβαιώνουν ότι το κόσμημα που κρατάμε στα χέρια μας είναι ΨΕΥΤΙΚΟ είναι :
Εάν έχει πέτρες, προσέχουμε η βάση της πέτρας να μην είναι κλειστή.
Μόνο στα ψεύτικα κοσμήματα οι πέτρες είναι κολλημένες πάνω στο κόσμημα. Αυτό μας επιβεβαιώνει ότι  σίγουρα το κόσμημα  είναι ψεύτικο αλλά το αντίθετο δεν μας επιβεβαιώνει οτι το κόσμημα  είναι αληθινό.
Αυτό το συναντάμε κυρίως σε δαχτυλίδια, μενταγιόν και σκουλαρίκια επειδή κυρίως σε αυτά τα  είδη κοσμημάτων συναντάμε πέτρες.
Σε κοσμήματα δίχως πέτρες όπως λόγου χάρη αλυσίδα ή βραχιόλι ελέγχουμε τα εξής:
  • Σε ένα ψεύτικο βραχιόλι ή αλυσίδα λαιμού οι κρίκοι είναι ξεκόλλητοι-ανοιχτοί.
  • Aναζητούμε στο κόσμημα που ελέγχουμε, με τη βοήθεια κάποιου μεγεθυντικού φακού, κάποια οξείδωση ή τυχόν αλλοίωση στο χρώμα κυρίως σε σημεία που δέχονται τη μεγαλύτερη τριβή.
  • Με τη μέθοδο του μαγνήτη: Mπορούμε να καταλάβουμε αν το κόσμημα μαγνητίζεται ή όχι. Αν είναι χρυσό, δεν έλκεται από το μαγνήτη σε αντίθεση με αυτό που είναι ψεύτικο και  στο οποίο κατά κανόνα περιέχονται μέταλλα τα οποία έλκονται απ;o αυτόν.
Επίσης ένας άλλος τρόπος, αλλά λίγο πιο δύσκολος, για να δούμε αν ένα κόσμημα είναι χρυσό, είναι να πάρουμε ένα δικό μας, για το οποίο είμαστε σίγουροι  ότι είναι αληθινό και το οποίο να έχει παρόμοιο όγκο και να τα συγκρίνουμε βάζοντας το καθένα σε μια από τις χούφτες μας ανεβοκατεβάζοντας τις παλάμες μας στον αέρα απαλά, σαν να προσπαθούμε να τα ζυγίσουμε, και έτσι  να καταλάβουμε περίπου τη διαφορά στο βάρος.
Μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά αυτό που είναι αληθινό χρυσό θα είναι πολύ πιο βαρύ από ένα ψεύτικο ίδιου ή παρόμοιου μεγέθους- όγκου.
Στην περίπωτση που νιώθουμε ότι είναι παρόμοιο βάρος, ενισχύεται η πιθανότητα το κόσμημα να είναι χρυσό.
Όπως καταλαβαίνετε αυτές οι τεχνικές μπορούν να μας βοηθήσουν σε γενικές γραμμές να καταλάβουμε περίπου ότι ένα κόσμημα είναι ή δεν είναι χρυσό.
Αναμφιβολα όμως ο πιο αξιόπιστος τρόπος με τα πιο ουσιαστικά αποτελέσματα είναι ο έλεγχος των κοσμημάτων μας από έναν ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΩΛΗ και ΟΧΙ ΕΝΕΧΥΡΟΔΑΝΕΙΣΤΗ.
Ο κοσμηματοπώλης βέπετε έχει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση διότι ο ίδιος έρχεται πολύ περισότερες φορές σε αυτό το δίλημμα (αληθινό ή ψεύτικο? Και αν είναι αληθινό, πόσο αληθινό είναι?)
όταν αγοράζει κοσμήματα για το κατάστημά του, από τα διάφορα εργαστήρια, για να τοποθετήσει στη βιτρίνα του.
Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε κάποιον εκτιμητή στον οποίο θα ζητήσετε να σας κάνει  ΜΟΝΟ ΕΚΤΙΜΗΣΗ με σκοπό να μάθετε πόσο κοστίζει και όχι επειδή θέλετε να το πουλήσετε. Με αυτόν τον τρόπο τον” πιέζετε ”να σας δώσει την πιο ειλικρινή του γνωμάτευση, γνωρίζοντας καλά ότι είστε σε θέση να τον ελέγξετε και να τον συγκρίνετε με κάποιον ανταγωνιστή του.
Ακολουθώντας αυτές τις συνβουλές και κάνοντας αυτά τα βήματα, θα μπορέσετε και μόνοι σας να καταλάβετε λίγο εώς πολύ, ποιά από τα κοσμήματα που έχετε ή θα θέλατε να αποκτήσετε είναι αληθινά ή να κάνετε στο μέλλον μια σωστή επένδυση.

Author giorgos

Comments (3)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *